Familjen Tessin

Bolagsnamnet Tessin är taget från Sveriges mest framgångsrika slottsarkitekter, Nicodemus Tessin och Nicodemus Tessin den yngre.

Med svenska slott som Drottningholm, Haga och Stockholms har dem skapat byggnader som är signifikant för svensk arkitektur från 16- och 1700-talet. Tillsammans har Tessin och hans son, Nicodemus Tessin den yngre skapat några av de ståtligaste och karaktäristiska slott vi har i vårt land. Deras nyskapande och framåtanda inom den svenska byggmarknaden har varit till stor inspiration för Tessin.se. Tillsammans med dig som investerare gör vi det möjligt för byggnader och ny arkitektur att upprättas.

Borgholms slottsruin
Haga slott
Kalmar domkyrka
Skokloster
Steninge slott
Stockholms slott
Tessinska palatset
Ulriksdal slott

Nicodemus Tessin den äldre

Nicodemus Tessin föddes den 7 december 1615 i Stralsund, Tyskland. Efter avslutad arkitektutbildning i Tyskland flyttade han vid 21 års ålder till Sverige. På uppdrag av Drottningen ritade Tessin år 1640 sin första byggnad i Stockholm, det Stenbockska palatset. Palatset är beläget på Riddarholmen och blev starten på en framgångsrik karriär.

Nicodemus Tessin blev Sveriges första stadsarkitekt år 1671 men var även verksam som ingenjör och byggmästare under sin karriär. År 1674 adlades Tessin och blev två år senare utnämnd till kunglig hovarkitekt. Skokloster, Haga och Drottningholms slott är exempel på några av de slott som Tessin ritat.

Tessin arbetade med återuppbyggandet av Drottningholms slott som brann ner år 1661. Slottet tog 37 år att färdigställa men under arbetets gång avled Tessin, 65 år gammal. Ansvaret som arkitekt och byggmästare för återuppbyggandet övertogs då av Nicodemus Tessin den yngre.

Nicodemus Tessin den äldre

Nicodemus Tessin den yngre

Föddes den 23 maj, 1646 i Nyköping. Som den ende sonen till Nicodemus Tessin den äldre hade han en karriär inom arkitektur utstakad redan från tidig barndom.

Tessin den yngre ärvde sin fars talang för arkitektur och började studera vid Uppsala universitet år 1664. Tack vare hans beskyddare, änkedrottningen Hedvig Eleonora, fick Tessin möjlighet att studera under några av världens främsta arkitekter i Italien.

Efter sin fars bortgång övertog Tessin sin fars prestigefulla roll som hov- och stadsarkitekt. Några av Tessin den yngres mest välkända byggnader är Steninge, Drottningholm och Stockholms slott.

Nicodemus Tessin den yngre