Ökade krav på eget kapital sätter käppar i hjulet för fastighetsutvecklare

Ökade krav på eget kapital sätter käppar i hjulet för fastighetsutvecklare

Efter finanskrisen har både små och stora aktörer inom fastighetsbranschen varit tvungna att acceptera lägre belåningsgrader. Många av de projekt som tidigare finansierades upp till 80% av banken finansieras idag istället upp till 60%. Detta innebär att det har blivit betydligt svårare för fastighetsutvecklare att göra fler som större projekt då det ofta saknas tillräckligt med eget kapital för att projekten ska bli verklighet.

Ett sätt att lösa detta på är att vända sig till privata investerare som är intresserade av att bidra med eget kapital i utbyte med en god avkastningsnivå. Och det är här Tessin kommer in i bilden. Tack vare att vi har ett stort investerarnätverk kan vi via vår plattform som bygger på principen crowdfunding hjälpa fastighetsutvecklare med ett extra tillskott av externt eget kapital som möjliggör att större projekt och förvärv kan bli av.

Boform Fastighetsutveckling AB sökte investering via Tessin.se för att kunna utveckla exklusiva bostadsrätter i Stockholm.

– Marknaden för finansiering är inte den lättaste för fastighetsprojekt och avbränningen på pengarna är ofta stor. Här har vi tillsammans med Tessin visat att det inte behöver vara så berättar Gösta Carlman från Boform Fastighetsutveckling.

Fler projekt på kortare tid

I vissa fall kan det även vara så att ett externt tillskott av eget kapital kan snabba på byggprojekten, som annars hade tagit väldigt lång tid eller som kanske inte hade blivit av alls.

Propio Fastigheter vände sig till Tessin för att hitta medfinansiärer för att kunna bygga fler miljövänliga villor i Åkersberga.

– Vi hade ett momentum som gav oss möjlighet att bygga och sälja fler hus. Nu fick vi dela med oss av vinsten till våra medfinansiärer, men det måste vägas mot en lägre byggtakt eller att vi helt skulle ha avstått från att bygga flera av husen säger John Hunter, vd på Propio Fastigheter.

Letar du efter ett tillskott av externt kapital?

Är du fastighetsutvecklare som vill göra större projekt eller förvärv och som letar efter ett extra tillskott av eget kapital så får du gärna höra av dig till oss. Vi har tillgång till ett stort investerarnätverk som vill direktinvestera i konkreta fastighetsprojekt.


Mer information

Du kanske även gillar: