Fastighetsmarknadsdagen i Norrköping

Fastighetsmarknadsdagen i Norrköping

Fastighetsmarknadsdagen är ett heldagsseminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtidens Östergötland. I år samlades drygt 150 personer i Värmekyrkan för att lyssna på många intressanta föreläsningar på temat fastigheter. Tessin var självklart på plats och vår VD Jonas Björkman var tillsammans med Marit Nordmark, Brunswick Real Estate och Anders Kvist, Kungsleden med och diskuterade framtidens alternativa finansieringslösningar i en paneldebatt.

alt

Det amerikanska hotet

På plats fanns även Sven Olof Johansson, VD för Fastpartners som intervjuades på scen under ledning av Alexandra Pascalidou. Sven Olof pratade om det amerikanska hotet, om en amerikansk likviditets-squeeze. Med det menas att han tror på en inbromsning av den amerikanska ekonomin i vår, och nya åtgärdsprogram med kvantitativa lättnader från Federal Reserve för att USA ska kunna undvika att en ny finanskris uppstår.

Faktorer som styr bostadsbyggandet

Under dagen diskuterades det även mycket om vilka faktorer det egentligen är som styr bostadsbyggandet. Finns det fler faktorer än långsamma planprocesser som påverkar byggandet negativt? Ted Lindqvist på Evidens menar att det finns fler faktorer som styr efterfrågan och pekade på följande:

  • Hushållens finansiella netto
  • Reporänta
  • Sysselsättningen
  • Byggkostnaderna

Ted tog även upp att regeringen regeringens mål om 700 000 nya bostäder till 2025 är orealistiskt och att de åtgärder som nu är på gång motarbetar ett ökat byggande. Åtgärder som bland annat kreditrestriktioner, bolånetak och amorteringskrav.

Andra ämnen som diskuterades under dagen var bland annat kommersiella fastigheter, hållbara städer, läget för handelsfastigheter och byggstarten för den nya höghastighetsjärnvägen. Vi summerar härmed Marknadsföringsdagen i Norrköping som en intressant och lärorik dag med många spännande möten och diskussioner om en fastighetsbransch i ständig utveckling.

Du kanske även gillar: