1 miljard dollar letar fastighetsinvesteringar under 2016

Under onsdagen presenterade CBRE Group, ett av världens största företag gällande fastighetsrelaterade tjänster en undersökning av investerarnas intentioner under 2016. Slutsatsen från undersökningen blev att hela 1 miljard dollar letar fastighetsinvesteringar i år.

Av de 1250 globala investerare som deltog i undersökningen räknade 82% med samma eller högre investeringar under 2016 jämfört med tidigare år. På listan över investerarnas favoritstäder hittar vi metropoler som London, Paris, Madrid och Berlin. Men efter finanskrisen har även Nordens städer klättrat allt högre upp på listan, mycket tack vare sina ekonomiska förutsättningar.

Kommer Norden tappa i popularitet framåt?

Nu börjar återhämtningen efter den finansiella krisen synas i allt fler länder och i samband med detta kommer även investerarnas fokus att breddas. Richard Barkham, global chefekonom på CBRE säger till Fastighetsnytt att han dock inte tror att Norden behöver oroa sig.

– Länderna i Norden är likvida, moderna och välorganiserade fastighetsmarknader. Det är relativt lätt att förstå transaktionsprocessen så ur den aspekten är de på investerarnas radar. Jag tror att investerarna följer tillväxthistorian i många länder, den europeiska återhämtningen har breddats och stabiliserats och nya platser kommer omdirigera kapital från väletablerade marknader. Men som undersökningen visar så finns det massor med kapital och relativt det tror jag inte att intresset för Norden har minskat, säger Richard Barkham.

Kontor fortsätter att vara den mest attraktiva investeringen

På listan över vilka fastigheter som är mest attraktiva att investera i ligger fortfarande kontor i topp, även om intresset för bostadssektorn har börjat sprida sig allt mer i Europa och USA. I undersökningen angav hela 12 procent att de hade ett intresse av att investera i bostadsmarknaden, vilket kan jämföras med fem procent under 2016. I analysen kunde man även se ett ökat intresse för andra typer av fastighetsinvesteringar i form av ålderdomshem, hyresbostäder och studentlägenheter.

Du kanske även gillar